Drugsgebruik onder jongeren

Written by heidy. Posted in

pretpillen of wietWiet of pretpillen?

‘weerbaar zonder Weerstand’

Drugs is niet meer weg te denken in het straat en stapbeeld, jongeren staan in tegenstelling tot vroeger, open en bloot hun joint op straat te roken, verkondigen op Facebook en Twitter dat zij een trip hebben gehad die goed is bevallen of verkeerd is gevallen. Drugs zijn steeds makkelijker verkrijgbaar, waardoor jongeren niet eens in een bepaalde groepe moeten horen om daar aan te kunnen komen. Meestal als een jongere echt wil, kan hij zowel legaal als illegaal het spul verkrijgen.

 Soft – of Harddrugs

Er wordt onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs, onder de softdrugs behoren cannabis, wiet en hasj. De bedoeling van softdrugs is een ontspannen gevoel en versterkte zintuigelijke beleving. Onder de harddrugs vallen heroïne en cocaïne, maar gedroogde paddestoelen en XTC pillen worden daar ook onder gerekend. Harddrugs hebben invloed op het zenuwstelsel.

Voor de ouders even wat cijfers op een rijtje:

Drie procent van 14/15 jarige jongeren heeft wel eens (soft) drugs gebruikt. Bij 18 jarigen is dit maar liefst opgelopen tot 40% procent, waarvan 20% regelmatig gebruikt. Daarvan gebruikt de grootste groep softdrugs en 3% harddrugs. Softdrugs leiden niet tot een lichamelijke verslaving, maar kunnen wel tot een geestelijke verslaving leiden. Bij langdurig gebruik, of als vroeg begonnen gebruiker ontstaan geheugenproblemen, concentratieproblemen, angst- en paniek aanvallen. Ouders willen vaak handvaten aangereikt krijgen hoe zij het beste een gesprek kunnen beginnen als zij erachter komen dat hun kind wiet of andere drugs gebruiken.Drugsgebruik onder jongeren is zeer zeker een groot probleem

Lieve jongere, wees gewaarschuwd, want het begint vaak zo onschuldig:

‘Er waren 9 doden in 2011 vanwege verkeerde pillen die in de omloop waren, In 10 procent van de onderzochte speedmonsters werd vorig jaar de gevaarlijke stof 4-methylamfetamine aangetroffen. Omdat die stof vorige maand door minister van Volksgezondheid Edith Schippers werd verboden, wordt verwacht dat problemen met vervuilde speed de komende tijd zullen afnemen’

XTC Testen

Weten jongeren eigenlijk wel dat XTC pillen getest kunnen worden, of hoe zij het beste om kunnen gaan met drugs, weten zij ook wel wat de effecten zijn op langere termijn? Als je een jongere bent en je wil experimenteren, wat kun je dan het beste doen, of wat doe je wanneer je het drugsgebruik niet meer in de hand hebt? Misschien is het voor jongeren ook interessant om te weten hoe ouders zich voelen en hoe moeilijk het soms voor ouders kan zijn om begrip voor je keuzes op te brengen?

eigenhand

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Laat een reactie achter

UA-31153706-5