Alcoholgebruik onder jongeren

Written by heidy. Posted in

AlcoholgebruikonderjongerenDe ernst van alcoholgebruik onder jongeren wordt vaak onderschat

‘Weerbaar zonder Weerstand’

Vertrapt en leeg, Geschonden voor het leven, Lig ik in een steeg, Door rommel omgeven. Misbruikt en kapot, Weggesmeten in een hoek, Overgelaten aan het lot, Niemand die naar me zoekt. Gebruikt voor puur genot, Bevredigend voor het gevoel, Gewoon te zot, Als je snapt wat ik bedoel. Gekocht en gebruikt, Gewoon voor de lol, ’t is de alcohol die je ruikt, en inslaat in je bol. Maanden later, Opgeveegd en wel, Komt de kater, En lig ik bij het oud vuil.

En de Media maakt het er allemaal niet makkelijker op met al hun verleidelijke reclames. Jongeren drinken gemiddeld drie keer meer dan zij vertellen aan hun ouders of dat ouders denken. Op een bepaalde leeftijd raken ouders het zicht op alcoholgebruik van hun kind kwijt, omdat hun kind meer en meer uithuizig wordt. Bij 75% van de ouders die een 12 jarig kind hebben, vinden dat hun kind geen alcohol mag drinken voor zijn/haar 16 jaar. Bij ouders van 15-jarigen is dat nog maar 50%!! Alcoholgebruik onder jongeren is een groeiend probleem.

 Hoe kijken ouders tegen het alcoholgebruik van hun kind aan?

Bijna de helft van de ouders het prima dat hun kind in het bijzijn van hun één glas alcohol drinkt, maar voor veel kinderen is deze regel niet duidelijk. Een kind is dan eerder geneigd om te denken dat het okay is om onder  de 16 jaar alcohol te drinken. Ook wanneer de ouders er niet bij zijn. Zo vindt maar 1 op de 12 ouders het prima dat hun kind op een feestje wat alcohol drinkt, maar een kwart van de kinderen zegt zéker te weten dat dit wel mag.

Heb je als ouder invloed op je drinkende kind?  Lees verder…

“Helaas doen veel ouders het nog niet, maar omgaan met alcohol zou eigenlijk een onderdeel van de opvoeding moeten zijn”

Hoe kijkt de jongere tegen het alcoholgebruik aan?

Voor een jongere is alcohol drinken een normale bezigheid en wordt tegenwoordig onder de jongeren volledig in het straat- en stapbeeld opgenomen. De grenzen van het drinken worden regelmatig opgezocht en jongeren kunnen elkaar flink stimuleren om meer en meer door te drinken. Bij jongeren is de normale grens niet duidelijk, en de schade die grote hoeveelheden alcohol kunnen toebrengen al helemaal niet.

Wil je meer informatie, of denk je dat jij of je kind problemen hebben die met alcoholgebruik te maken kunnen hebben, neem dan (anoniem) contact op met de Alcoholinfolijn: 0900-500 20 21 of via internet op www.alcoholinfo.nl. Zij kunnen verder helpen in diverse mogelijkheden als het gaat om alcoholgebruik onder Jongeren.

eigenhand

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Laat een reactie achter

UA-31153706-5