Kindermishandeling

Written by heidy. Posted in

MeldingsplichtKindermishandeling,

je weet zelf wel of je jouw kind mishandelt of niet…

Als iets vaak mensen persoonlijk raakt is het kindermishandeling, of schrijnende verhalen van jongeren die het één en ander meegemaakt hebben op dat gebied.. Hoeveel er gebeurt achter de gesloten deuren, hoeveel kinderen te maken krijgen met mishandeling en of verwaarlozing/ Of het nu eenmalig is of een voortdurend proces is, het is voor een kind verschrikkelijk om geen veilige thuishaven te hebben.  Ondanks dat kindermishandeling tegen bijna ieders principes indruist ben ik van mening dat zowel het kind als de ouder hulp nodig heeft. Hoe hoog is de drempel voor een ouder die mishandelt om hulp te gaan zoeken bij een instantie? Gaat het hier om machtswellust, of om machteloosheid? Gaat het hier om bewuste mishandeling of mishandeling uit onmacht. Om welke reden er ook mishandeling plaatsvindt, er zal altijd hulp ingeroepen moeten worden voor adequate behandeling.

‘Gemiddeld 80 procent van de meldingen die bij een Advies- en Meldpunt Kindermishandeling binnenkomt (AMK) 0900 123 123 0, http://www.amk-nederland.nl blijkt na onderzoek een terechte melding te zijn. Het aantal meldingen en adviesaanvragen blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers die openbaar zijn gemaakt door het AMK over 2011.’

Mishandeling hoeft niet te zijn toegenomen…

Waar in de zeventiger jaren kinderen werden mishandeld, waren er geen steun- en meldpunten. Mishandeling / verwaarlozing wordt sneller en beter geregistreerd en beter onderzocht, waardoor het lijkt of de mishandelingen zijn toegenomen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Zowel de adviezen als de onderzoeken zijn in 2011 gestegen en zijn het aantal eerste contacten bij het Meldpunt gestegen van 62.001 naar 65.993. Ook is er een stijging van het aantal adviezen en onderzoeken gezien. De stijging is sinds 2005 niet meer gedaald. In bijna de helft van de gemelde gevallen wordt een onderzoek ingesteld. Helaas worden er ook wel eens valse meldingen gedaan in de vorm van een wraakactie van bijvoorbeeld een ex of een boze buur, waardoor er een melding geregistreerd staat bij verschillende instanties terwijl dit niet perse zo hoeft te zijn.

Jaarlijkse feiten

  • 250.000 zijn kinderen getuige van geweld.
  • 160.000 kinderen zijn slachtoffer van mishandeling / verwaarlozing
  • 60 doden door kindermishandeling
  • In Nederland overlijdt elke week een kind ten gevolgen van die mishandelingen

Laat een reactie achter

UA-31153706-5