Het gedrag van pubers

Written by heidy. Posted in

Het gedrag van pubers, de houding van de ouders

‘Weerbaar zonder Weerstand’

Het gedrag van pubers wordt eveneens beïnvloed door het feit dat veel ouders een dubbelzinnige (ambivalente) rol spelen in de opvoeding. In deze fase is het heel moeilijk om consequent te zijn en te blijven. Houdt men voet bij stuk, zal het thuis regelmatig donderen, geeft men toe, dan neemt het kind steeds meer ruimte van de ouders in, omdat deze niet duidelijk en consequent zijn.  Je kan prima duidelijk zijn zonder dat je ruzie hoeft te maken. Je zal vaak gehoord hebben dat je jezelf nergens mee moet bemoeien, zeker niet met hun leven. Ook al vind jij dat je kind problemen veroorzaakt, de rust in huis verstoord en af- en toe zorgelijke dingen doet, hij/zij vindt dat deze absoluut geen problemen heeft. je kind vindt dat alles goed gaat, er zijn geen problemen, je kind kan alles al best zelf hoor, nee… JIJ hebt een probleem. Dit allemaal, terwijl de ouder zich radeloos voelt, zich zorgen maakt of alles wel verloopt zoals het ‘hoort’. Misschien zie je dat je puber teveel computerspelletjes doet, of dat deze zich vaak terug trekt op een veel te vieze kamer (waar jij dus niet mag komen), misschien is er ergens in een jaszak een wietzakje gevonden..

aaa_bewerkt-1

Zijn jouw zorgen terecht? Of heeft je jonge puber gelijk dat jij je teveel bemoeit?

Je hebt als ouder een belangrijke rol in deze fase van je groeiende kind omdat de indentiteit die nog niet ontwikkeld is, een beetje beschermd mag worden tegen invloeden van buitenaf. Maar hoe weet je nou waar je kind uithangt, hoe verklaar je de houding en gedrag tegenover jou als je er iets van zegt? Hoe weet je nou of je kind doet wat hij/zij heeft afgesproken? Hoe moet je reageren als je kind er een handje van heeft om steeds tien minuten bij de afgesproken tijden te snoepen. Daarnaast lijkt het of jullie elkaar steeds vaker in de haren vliegen bij de minste en geringste kleine opmerking.

Misschien weet je het niet, maar soms kan door een kleine positieve (her)etikettering in de woordkeuze al een heel verschil gemaakt worden.

Voor jouw kind is respect, rust en een vriendelijke stem vaak voldoende om daar een goed voorbeeld aan te nemen. Lukt het je niet om vriendelijk te zijn, wees dan stééds weer respectvol in je woorkeuzes, laat zien wat het gedrag van je kind met je doet, maar blijf daarbij rustig. Elk kind is nog steeds gevoelig voor rust en vriendelijkheid, maar vooral als je accepteert wat er gaande is en er niet téveel lelijke woorden over vuil maakt. Ik weet het, ik weet het, het is een hele kunst om respectvol, rustig en vriendelijk te blijven als je verhit, emotioneel en boos bent, maar het werpt uiteindelijk meer vruchten af. Lees verder…

Laat een reactie achter

UA-31153706-5